Изграждане на ВиК

Строителна фирма Николов и Маринов ООД извършва изграждане на цялостната инсталация за водоснабдяване и канализация на къщата с висококачествени материали и 7 дневен тест на системата под налягане! Поемаме и гаранция на работата и материалите! Николов и Маринов – строителство на къщи във Варна и областта на ниски цени!

Строителна фирма Николов и Маринов ООД

ВиК инсталация на къща

Изграждането на ВиК инсталацията на къщата започва още от основите. Канализационните тръби трябва да заложени още тук, защото  това ще е най-ниската точка, а и в съвременното строителство е важно да се заложат мокри помещения още в подземните части на сградата, за да бъдат те обитаеми. Дори и да не са предвидени като такива, практиката показва, че с времето настроенията се променят и хората може да решат да преустроят къщата. Ако ВиК не е заложено обаче, това се превръща в голям проблем, разбирайте доста разходи.

Инсталация за чиста вода

ВиК инсталацията трябва да бъде добре премислена, въпреки наличието на ВиК проект. Идеята е, че не винаги човек може да си представи къде точно иска разположена мивката, душа или канала, докато не бъдат оформени помещенията (т.е. зидарията от грубия строеж на къщата). Доре обмислената и изпълнена ВиК инсталация ще спести разходи по преместването й в последствие.

Инсталацията за чиста вода може да се изпълни по два начина – с циркулация на топлата вода или без. Циркулацията на топла вода представлява малка циркулационна помпа, която върти водата в системата, за да имате топла вода на всеки кран още при пускането, а не да чакате да се изтече студената вода. Разходът на такава циркулационна помпа е пренебрежим, тъй като тя работи малко време, особено когато е заложена подходяща изолация на тръбите, т.е. са минимизирани топлозагубите. В съвременното строителство на къщи изграждането на инсталация с циркулация на топлата вода е задължителна, тъй като това ще повиши комфорта на живот и ще намали с 20% потреблението на вода на домакинството – няма да се изчаква по една минута изтичане на студената вода, докато дойде топлата, тя вече е там! А инвестицията е минимална – цената на такава помпа е 70-80 лв, а към тръбите за топла и студена вода се добавя още една, която е с по-малък размер и осигурява циркулацията, т.е. тръба с доста по-ниска цена. Общо оскъпяването за една къща ще е около 200 лв, които ще се изплатят за няколко месеца от икономията на вода.

Изолация на тръбите

Тръбите за чиста вода трябва да са добре изолирани – това правило важи, както за топлата, така и за студената вода. При топлата вода идеята е елиминиране на топлозагубите, съответно разхода на енергия за топла вода, а при студената – избягване на конденза, съответно появата на мухъл.

При изолацията на тръби 90% от фирмите пропускат да изолират колената и около изводите. Това се прави не толкова с цел икономия, колкото пестене на времето за труд, тъй като е пипкава работа. Пълната изолация на тръбите е дългосрочна инвестиция и трябва да се изпълни качествено, защото има потенциала да спести много разходи за енергия в годините (вижте всичко за хидро- и топлоизолация на къща)!

Канализация

Канализацията се започва още от основите на къщата и също следва да се премисли добре, преди да се направи – тук освен местоположението на сифоните, е важно да се уточни/подбере точното място за разполагане на пречиствателната станция. При изграждането на канализационна инсталация е важно да се спазва правилото за 2%, т.е. тръбите трябва да имат добър наклон за правилното оттичане, но той не трябва да е по-голям от 2%, защото иначе противно на логиката водата се оттича сама, без да повлича твърдите елементи и се получава запушване на тръбите. Поради това е важно да е уточнено точното място на пречиствателната станция, за да се заложат правилните наклони на канализационните тръби и инсталацията да функционира безпроблемно.

Николов и маринов ООД

Строителство на къщи от грубия строеж до довършителните работи!