Изолация на къща

При строителството на една къща изолацията се започва от основите с хидро- и топлоизолация, след което се акцентира на топлоизолацията и прекъсването на термомостовете.

Мнозина пренебрегват изолацията, но тя в днешно време със все по-скъпите източници на отопление се оказва ключова за разходите на домакинството. Но освен разходите, добрата изолация е комфорт – елиминирането на термомостовете премахва зоните с ралична температура в къщата и по този начин спира движението на въздуха и съответно усещате еднаква топлина навсякъде из дадена стая или къщата като цяло. Също така добрата изолация предотвратява появата на мухъл – съответно няма миризми и вредни гъбични микроорганизми. В комбинация с подово отопление да кажем, комфортът се пренася на друго ниво – получавате не просто къща, а уютен дом.

Хидроизолация на къщата

Хидроизолацията на една къща е от изключително значение не само за комфорта и качеството на живот, но и за експлоатационния срок на сградата. Въпреки че често в съвременното строителство се пренебрегва хидроизолацията на основите (обърнете внимание как основите на почти всяка сграда в строеж около вас се заравят директно без полагане на каквато и да е изолация) с обяснението, че бетонът е с добавка за водоплътност, горещо препоръчваме на клиентите си да не допускат тази грешка. Да, добавката за водоплътност на бетона е хубаво и нескъпо нещо, което затваря структурата на бетона и не му позволява да “попива” вода, но тя не може да предпази всички снадки на отделните елементи – примерно рандбалки с основи, стени с плочи и т.н. Дори и да се съгласим, че валежите във Варна са умерени, поне веднъж на няколко месеца вали за по два-три дни, когато почвата се насища с вода и не успява да я дренира. Именно тогава не просто влага, направо вода може да навлезе в къщата, разбирайте немалко разходи за ремонт, да не говорим и за остатъчната влага и неминуемият мухъл, които ще останат месеци наред.

Съществуват няколко метода на хидроизолация, които се съобразяват според спецификата на терена – почва, местоположение, дълбочина на основите, предназначение на помещението. Най-оптималният вариант обикновено е газопламъчно полагане на битумна хидроизолация – като казваме  “най-оптимален” се има в предвид цена-качество-дълготрайност. Разбира се има и изключително качествени изолации на циментова или полиуретанова основа, но там се съобразяваме с цената, която е доста по-висока.

Газопламъчната битумна хидроизолация, когато е изпълнена качествено – добре залепена към стената и зашита между отделните елементи, е вечна. След засипването на основите земната маса я затиска допълнително с огромна тежест и на практика влага не може да премине повече. Като допълнителен слой защита над битумната и топлоизолацията се поставя дренажна мембрана, представляваща водоплътен полиетилен, щампован за по-добро застъпване. Той се поставя изключително лесно и е на ниска цена, като разпределя налягането на земната маса равномерно по изолацията и осигурява дренажа на евентуални течащи подпочвени води.

Хидроизолацията е изключително важна за основите на къщата още при грубия строеж, но съществуват и допълнителни елементи като тераси и площадки без козирки над тях, които също представляват слаби места и трябва да им се обърне внимание.

Топлоизолация на основи

В днешно време топлоизолацията е изключително важна за енергийната ефективност на една къща. За тази цел българският държавен стандарт се променя през няколко години. Ние от Николов и Маринов обаче съветваме клиентите да инвестират в хубава изолация, която надвишава изискванията на държавния стандарт. Тъй като това ще увеличи комфорта и качеството им на живот, ведно с ниските разходи за отопление и охлаждане.

Топлоизолацията се започва още от основите на къщата. Хидроизолацията ще спре водата, но при липса на топлоизолация, винаги ще се получава конденз, поради постоянната температура на земята в дълбочина (около 10 градуса на 5 метра в земята) и това ще води до неприятна влага и благоприятни условия за развиването на мухъл. Т.е. помещението под земята ще остане почти неизползваемо. Нашият съвет е използването на стиропор XPS 4-5 см дебелина. XPS (екструдиран полистирен) се използва за изолация под земята или на бетонни части от сградата, тъй като е със затворена структура и не позволява излизане на парите през него. Също така е силно компресиран и издържа на натиска на земната маса, както и има по-добри изолационни качества от EPS стиропора.

Топлоизолацията на основите е важна и с цел прекъсване на термомоста, който се създава там. Някои казват, че земята щяла да топли сградата, защото била с постоянна температура. Това е обаче е изключително погрешно схващане – постоянната температура на земята е прекалено ниска за комфортно обитаване на помещението, т.е. получава се разлика от около 10 градуса – относително постоянна температура на земята на дълбочина 5 метра и температурата за комфортно обитаване на помещение – над 20 градуса. Тази разлика ще доведе до постоянно студени стени, съответно конденз>влага>мухъл. А ако помещението не се използва за обитаване, т.е. не се отоплява, по-ниската температура ще охлажда плочата на първи етаж, което отново представлява термомост. И вместо да се опитваме да го елиминираме като изолираме самата плоча, е по-целесъобразно да положим топлоизолация още от основите на къщата.

Топлоизолация на къща

Топлоизолация на къщата може да се направи по няколко начина, като всеки си има плюсовете и минусите. Безспорно най-наложеният начин е с EPS – стиропор с отворена структура.

Изолация със стиропор EPS

Изолирането със стиропор е безспорно най-наложеният начин. На първо място това е най-достъпната изолация – цената в сравнение с каменната вата е 30% до 50%. На второ място с EPS се работи много по-лесно от каменната вата, тъй като теглото е в пъти по-малко, лесно се изправя стената (каменната вата е мека и се гъне) и  лесно се реже и въобще майсторите го предпочитат като материал, с който работят предимно и са свикнали. Съответно цената на труда е по-ниска, отколкото с каменна вата.

Стиропорът има изключително добри топлоизолационни характеристики, които запазва дори и при намокряне. Структурата му е дишаща, което означава, че няма да задържа парите в къщата, което е много важно за така наречената дишаща къща. Обитаването на къщата генерира доста влага – отделена от хората, както и при готвене, използване на банята и др. Паропропускливостта на материалите изкарват влагата навън и предпазват от поява на мухъл.

Колко дебела трябва да е изолацията с EPS?

Тук е валидно правитото “колкото повече, толкова по-добре”! За умерен климат като българския и по-специално чеморморски климат за Варна, препоръчителната дебелина е 10 см. Изхожда се от презумцията, че тук зимите не са тежки и броят на дните с отрицателни температури е малък (сравнено със София да кажем). Разликата обаче в цената на по-дебела изолация не е голяма – лепилото, мрежата, дюбелите и трудът за 10 см и 15 см са почти еднакви, само се доплаща на кубик за стиропора, а ефектът си струва – както казахме, хубавата изолация е минимизиране на разходите за енергия и повишаване качеството на живот! 

Оптималният експлотационен животът на стиропора е 50-60 години. Тук вече предимство има каменната вата, която е вечна.

Изолация с каменна вата

Изолацията с каменна вата е по-скъпият вариант, но тя има някои плюсове пред стиропора, които в определени случаи си заслужават. Основното предимство е дълговечността на материала – каменната вата се прави от изтегляне на нишки от естествени материал – камък. Камъкът се стопява и се извличат фини влакна. 

Друго основно предимство на каменната вата е пожароустойчивостта – тя е напълно негорим материал за разлика от EPS стиропора. Задължително се използва при изолирането на коминни тела например. Ако къщата е в гориста местност или граничи с големи поляни, каменната вата е по-подходящия изолационен материал.

Каменната вата се използва и с цел шумоизолация, когато местоположението на къщата го налага или когато просто собственикът иска гаранция за спокойствие.

За съжаление каменната вата е чувствително по-скъп материал, а също така и по-взискателен откъм полагане – обработка и тегло, разбирайте по-висока цена на труда. Тъй като е относително мека и се гъне тя трябва първо да бъде шпаклована от вътрешната страна и да се изчака да изсъхне. По-високото тегло обуславя и по-бавната работа с нея, необходимостта от по-здрави (скъпи) дюбели и др.

Тук отново дебелината никога не е в повече – колкото по-добра изолация, толкова по-малък разход за отопление и охлаждане. Имайки в предвид обаче отличните изолационни характеристики на този материал, препоръчваме 10 см дебелина като оптимална за умерения климат на Варна. В действителност по-дебела от 10 см каменна вата няма да промени твърде изолционните характеристики на къщата, спрямо доста по-голямата цена на инвестицията.

Свържете се с нас за безплатна среща, оглед и ценово предложение!

Топлоизолация с каменна вата на енерго ефективна къща
Николов и Маринов ООД – строителство на къщи и довършителни работи!