Строителство на къщи с. Звездица, Варна

Представяме Ви последния ни проект – “Строителство на 3 къщи и подпорна стена в село Звездица, Варна.”

Изградихме изцяло 3 къщи със съвременен дизайн в покрайнините на село Звездица, Варна, на живописна поляна, граничещи с гората, в непосредствена близост до вековна чешма.

Сложност на строителството

Проектът сам по себе си е предизвикателство за всяка строителна фирма, поради голямата денивелация на терена и липсата на всякакви комуникации, както и сложността при реализиране на дизайна на къщите. След представяне на план и подробна оферта, показахме на клиентите наши изпълнени проекти и определихме най-добра цена. Нашите цена, срок и качеството бяха на първо място сред офертите и започнахме работа. Тъй като клиентите нямаха търпения да се нанесат в новите си къщи, предложихме срок за грубия строеж до акт 14 – 4 месеца, за строеж на трите къщи и подпорната стена едновременно. И го изпълнихме, разбира се!

Визия на къщите

Къщите са с обща визия, въпреки различния си стил – едната е едноетажна къща с нормален скатен покрив с обща застроена площ от 250 кв. м., а другите две са в скандинавски стил, двуетажни, със стръмни покриви до земята с обща застроена площ от 350 кв.м. всяка. Между къщите се разполагат две подпорни стени, които коригират денивелацията на терена, като едната е с дължина 50 метра и средна височина 3.5 метра, а другата е 40 метра със средна височина 1.80 метра.

Строителна фирма Николов и Маринов ООД

Подготовка на строителната площадка

Подготвихме строителната площадка за откриване (ограждане на целия парцел 5 декара, пожарно табло, преносима тоалетна и фургон) и след „ок“ от инспекторите, стартирахме проекта. Въпреки железния контрол на работата на обекта, както и пълното заснемане на всички процеси, инсталирахме и система за видеонаблюдение, захранена от соларен панел, и предоставихме достъп на инвеститорите, за да могат да наблюдават всичко в реално време – ние нямаме какво да крием!

За доставката на кофражи, арматура, тухли и бетон беше нужно да подготвим и пътя, доставихме и полочихме 300 тона чакъл дребна фракция и го валирахме добре, с което решихме и този проблем.

За захранване на къщите с вода, след необходимите процедури, направихме 3 отделни сондажа на дълбочина 25 метра, които ще задоволяват напълно нуждите на домакинствата. Това се наложи, тъй като село Звездица се слави със изключително слабо налягане и половината къщи използват хидрофори, въпреки че са включени към централното водоподаване.

За захранване с електричество изграждаме трафопост 100 kV и подземна кабелна линия 400 метра. За времето на строителството използвахме дизелови генератори.

Изкопни работи

Първа стъпка е „първа копка“, както се казва, т.е. стартиране на изкопните работи, след определянето на строителната линия. 

Тук контролът е много важен, тъй като изкопът трябва да се изпълни с голяма точност – ако се закопае повече, после ще трябва да се налива подложен бетон, което ще оскъпи проекта. Своевременната координация на работата на багеристите, т.е. къде и как да извозват пръстта, къде да се оформи път за бетоновозите, къде ще се оформи площадка за материалите и др. е много важна – често тя се пренебрегва, защото „багеристите си знаели работата“. Това обаче струва на инвеститора увеличение в броя на машиносмените за преместване на земна маса от едно място на друго по няколко пъти, т.е. да, наетите багеристи може да са най-добрите в тази работа, но въпреки това някой трябва да ги обединява с обща визия за обекта.

И като казвам увеличение в броя на машиносмените, в пари това може да означава до 5 000 лв на обект само от изкопа…

И след оформянето на изкопите е ред на първия етап от грубия строеж – кофража и подложния бетон…

Подложен бетон

Подложният бетон е по-ниска марка бетон от използвания за самата сграда (разбирай по-ниско качество) и се използва за нивелиране на кофража за рандбалките (основите на къщата), както и веднъж излят, позволява работата да продължи, дори и да има валежи. Той не оскъпява строежа, защото е евтин и в малко количество, но пък гарантира правилното подвеждане на къщата. Представете си, че без да сме изляли подгожен бетон, кофражираме рандбалките, вързваме арматурата, викаме конструктора на изпекция… и час преди да излеем бетона завалява проливен дъжд… почвата подгизва, кофража се пълни с кал и основите на къщата са компрометирани. Сега трябва да премахнем арматурата и кофража, да ги измием и след като изсъхне почвата (което може да стане и след 3 дни), да направим всичко наново… Ето затова се използва подложен бетон, за да се предпазим от скъпи грешки.

След рандбалките идва ред на основите на къщата.

Основи на къщата

Основите на къщата остават заровени под земята и обикновено помещават подземие. Въпреки хидро и топло изолацията, която много малко фирми изпълняват и препоръчват на клиентите си, ние вярваме, че тя е задължителна, а в допълнение към нея може да се приложат различни добавки към бетона в основите, като най-важна е добавката за водоплътност. Тя променя структурата на бетона и влагата не навлиза в него. Такава добавка е изключително евтина, от порядъка на 5 лв на кубик, но пък защитава подземните помещения.

При изграждането на кофража за основите, поради голямото количество бетон, съответно неговото тегло, както и налягането при изливането с бетонпомпа и уплътняването с вибрационна машина, трябва да се внимава с укрепването му. Чест в практиката се наблюдава изрървал кофраж, което забавя процеса на леене на основите и немалко кубици бетон в зависимост от мястото. За това ние използваме италиански кофражи, които са изключително надеждни и които правят стената много гладка, позволяваща да се остави на бетон след запечатване с грунд и да се постигне модерен дизайн, без много средства. Тук вече е изключително важно използването на вибрационна машина, която уплътнява бетона с арматурата и предпазва от останали балони с въздух. Ако бъдат допуснати такива, основите задължително се обследват от инженер-конструктора и се правят корекции със специален бетон, разбирайте допълнителни разходи и забавяне…

Ред е на първа плоча – повод за радост на инвеститорите, тъй като къщата започва да добива вид или както се казва, вече излизаме от земята.

Първа плоча

Първа плоча е важен момент при строителството на една къща – освен чисто емоционално за нейния собственик, положително е и за работниците, тъй като вече излизат над земята, а това означава, че строежът ще върви по-бързо, тъй като основите са най трудни при всяка къща. При изливането на плочата тя се заглажда ръчно, за да е възможно най-равна – това ще спести пари дебели замазки при довършителните работи. Най-важно е да не се допуска напукване на бетона при високи температури, тъй като плочата носи огромно натоварване, а когато се работи през лятото, 30 градуса са си изпитание. Бетонът дърпа бързо и плочата трябва да се полее няколко пъти в първите часове, дори и това да означава някой да остане дежурен след работно време.

След като направихме първите плочи и ги декофрирахме, се заехме с хидро и топло изолацията на подземните помещения.

Хидро- и топлоизолация

Има два мита, които ние от Николов и Маринов оборваме и убеждаваме нашите клиенти в правотата си.

Първият е твърденията на много колеги, че на терени, където няма подпочвени води, хидро изолация не е нужна… Това е пълна глупост, защото може веднъж на сезон да има проливен дъжд, но го има и обикновено продължава повече от ден, което означава, че почвата се насища и водата ще достигне дори на 4 метра под земята. Да, може и да не потече като река в къщата, но със сигурност ще доведе до голяма влага, мухъл и неприятни миризми, а в повечето случаи и до подпухнали мазилки и надигнат ламинат. А това, което прави задължителна хидроизолацията на подземието е, че веднъж заровени основите са изключително трудни за разразвяне, тъй като дълбочината обикновено е 2-4 метра и вече са изградени пътеките около къщата. Дори самото копаене на тази дълбочина е опасно, тъй като багерът може да повреди къщата. Т.е. коригирането на тази грешка е изключително скъпо и трудоемко.

Вторият мит е, че топлоизолацията на основите е безсмислена, защото почвата топлела къщата… Това отново е абсолютно невярно – почвата в дълбочина е с постоянна целогодиша температура около 10 градуса, която се променя в близост до повърхността. Това означава, че без топлоизолация подземието ще е подходящо само и единствено за винарска изба, но не и за обитаеми помещения…

За този проект избрахме газопламъчна хидроизолация с битум с плътност 4 кг без посипка (посипката е за покриви), за която постигнахме много добра цена. Обикновено строителите използват изолация, която се маже. Това е от чисто икономическа гледна точка, но като говорим за качество, добре изпълнената битумна изолация със залепени шевове е вечна. Избрахме тази изолация, за да постигнем обещаното качество, като постигнахме цена, колкото на евтините мазани изолации!

За топлоизолацията пресметнахме, че фибран (XPS както е правилно да се нарече) с дебелина 4 см е напълно достатъчен, за да превърне подземните помещения в обитаеми такива дори без затопляне през зимата. Завършихме ги с водобранна мембрана, която ще отклони придошла подпочвена вода.

При строежа на една къща (вижте повече за строителство на къща от Николов и Маринов) има два подход, единият е зидарията да се изгражда преди заливането на плочата, като схващането е че при този вид строителство плочата ляга върху тухлите и така ставало по-здраво.

Вторият е първо да се изгради стоманобетонната конструкция и след това да се изпълни зидарията. Ние залагаме на този подход, тъй като при първия често при улягане на къщата (което е неминуемо) се напуква зидарията, а ние не искаме да рискуваме.

След заливаенето на вторите плочи се захванахме със зидарията.

Зидария

Зидарията изпълнихме с тухлата на Винербергер 25 cm N+F (плътната тухла, а не Light модела, който е за вътрешно приложение) за външния зид и 12.5 cm за междинните стени. Въпреки ограниченията с тока, тухлите са рязани с машина, като сме избягвали чупене на ръка, тъй като това компрометира изолационните свойства на зида. Да, някои ще кажат, че тухлите са само пълнеж, а след тях се слага изолация, но ние не сме съгласни – обследванията показват, че всеки елемент от стената играе роля при топлоизолацията на къщата. Тухлата на Винербергер е с отлични изолационни качества и дори се вписва в стандарта на законодателя дори без допълнителна изолация! Така че ние запазихме в максимална степен цялостта на тухлите в зида, след което поставихме и изолация отгоре – все пак изпълняваме съвременни къщи, а не строителство тип 90-те години!

При зидарията чувствителният момент е стените да са максимално прави, защото това ще спести значителни средства при мазилките. Например цената на турбозолната гипсова мазилка се дава за 2 до 3 сантиметра дебелина. Ако стената е „избягала“ с т 5 cm, което не е видимо без налагане на нивела, цената ще се увеличи с 30%!

След зирарията дойде ред на изграждането на покривите.

Покриви

Покривната конструкция, освен от изолационна гледна точка (50% от топлозагубите на къщата са от покрива!), е трудна за изпълнение, имайки в предвид характеристиките на дървения материал – той съхне във времето и се измята.

Покривите се изпълняват с иглолистна дървесина, която обикновено е прясно нарязана, цената на изсушения дървен материал е три до четири пъти по-висока, от където и цената на покрива ще скочо с до 50%!

Нашите Майстори са едни от най-добрите на покривни конструкции – въпреки работата с прязно нацепен материал (поради дължината на ребрата над 6 метра), изпълнихме покривите така, че три месеца след затварянето на къщите нямахме никакво изкривяване на конструкцията, т.е. виснали покриви!

Дизайнът на къщите в този проект е скандинавски, т.е. с високи и остри покриви, с керемиди, достигащи до земята. Тук изпълнихме изолацията от каменна вата паралелно с конструкцията на покрива, така че накрая да положим керемидите върху каменната вата.

Ние от Николов и Маринов гарантираме качеството, защото спазваме всички международни стандарти за енергийна ефективност и влагаме всички необходими паромембрани, хидро и топлоизолации и прекъсваме термомостовете по подходящ начин.

Покривите изпълнихме с покривна система Брамак, която за този проект е най-доброто съотношение между високо качество и приемлива цена.

Дограма

Някои причисляват дограмата към довършителните работи, други към грубия строеж на къщата (имайки в предвид затварянето на къщата). Независимо от гледната точка, тя си е един от най-важните моменти и е пряко свързана с комфорта и качеството на живот.

С нашите клиенти обсъдихме класа на енергийна ефективност, която се цели за този проект, и се прицелихме в 7 камерна дограма на Рехау – Rehau Synego, с троен стъклопакет с енергийно стъкло, К-стъкло и 4 сезона. Поръчахме дограмата, която се произвежда в Германия и направихме монтажа, като отново заложихме на световните стандарти за енергийна ефективност и обърнахме прозорците с фибран 3 cm, върху който да легне дограмата, и включихме в монтажа пароизолационна лента на Хенкел, монтирана отвътре и отвън по дограмата – тя спира всякакво движение на въздух и вода, като същевременно е паропропусклива и не запечатва къщата, а напротив – позволява да „диша“. Последното е изключително важно не само в дългосрочен план за отвеждане на парите от къщата, но и в първата година, когато къщата все още изкарва влагата от строителството и турбозолните мазилки и замазки.

И така постигнахме „затваряне“ на къщите, сходно с пасивните проекти, но на по-ниска цена, което е страхотно, имайки в предвид, че в този случй клиентът пожела да плати за строеж на енергийно ефективни къщи, а не пасивни.

Междувременно изградихме подпорните стени и пооформихме вертикалната планировка на къщите.

Подпорни стени

Подпорните стени изградихме според желанието на клиентите за „изправяне“ на терена, поради голямата денивелация. Отново спазихме всички стъпки за груб строеж на къща, но този път на стена, като тук отделихме особено внимание на плътността на бетона и правилното връзване на арматурата, както и доброто вибриране при леенето на бетона. Тъй като подпорните стени удържат голяма земна маса, компромис с качеството е немислим!

За изправянето на терена между къщите обимислихме и използването на габинна система, което е един красив и практичен начин за укрепване, но в случая минусите са повече от плюсовете. На първо място при габионна стена с такава височина (4 метра) реденето на габионите се прави така, че горният ред застъпва долния през определено разминаване навътре, което води до загуба на доста квадрати от дворовете.

На второ място реденето на габионите е изключително трудоемък и бавен процес на ръка, което за размера на тази стена (50 метра) ще доведе до месеци забавяне, а ако не са добре уплътнени, с времето ще има размествания почвата ще уляга, правейки дупки в чимовете в двора. Това ще продължи с години, което е неприемливо за инвеститорите.

На трето място е проектирането и цената – за момента се броят на пръсти фимите в България, които биха проектирали и подписали проект за габионна стена. Повечето фирми се ангажират единствено с доставка (без редене) на самите габиони от мрежа с определена дебелина.

И ако все още се чудите защо Николов и Маринов!

Ние от Николов и Маринов гледаме сериозно на всеки строеж на къща, независимо колко е голяма –все едно ние ще живеем със семействата си там! С тази философия си вършим отлично работата и спястяваме много главоболия и последващи разходи на нашите клиенти. Предлагаме им цялостна услуга – ние можем да изградим грубия строеж, изолациите, вертикалната планировка (оформянето на двора), изграждането на бетонен път до къщите, ВиК и ел. инсталациите, пречиствателните станции и сондажите, мазилките и замазките, а дори и цялостния интериорен дизайн!

Предлагаме цялостното управление на проекта, като предлагаме конкурентна цена, която ще се отплати в пъти, докато Ви пазим от грешки, слабо строителство и недобросъвестни работници и фирми.

Също така можем да предложим и част от нашите услуги, според това на какъв етап сте от постигането на мечтания дом! Свържете се с нас за безплатен оглед и предложение!